Friday, October 18, 2013

Unlu Çıtır Börek



unlu citir borek 1



unlu citir borek 2


Bloglar arasında çok popüler olan bir tarif, denememek için çok direndim ama missgibi Zerrin 'de görünce daha fazla dayanamadım:)) Zerrin Hanım kıymalı yapmış, ben patatesli ve pazılı yapmayı tercih ettim.

Malzemeler:  

2 adet Yufka    


100 gr Tereyağ


1/2 çay bardağı Sıvı Yağ


1/2 çay bardağı Un


1/2 çay bardağı Nişasta


 


İç Malzemesi;


1 demet pazı


1 adet kuru soğan


1 adet kırmızı kapya biber


1 yemek kaşığı sıvı yağ


tuz, pulbiber ya da;


 


3-4 adet patates


tuz, karabiber, pulbiber


isteğe bağlı 1 tatlı kaşığı salça      


Üzerine;    


1 adet Yumurta Sarısı


1 tatlı kaşığı Haşhaş ya da çörek otu   


Yapılışı :

Tereyağı ve sıvı yağ bir tavaya alınıp tereyağı eriyinceye kadar ocakta tutulur, sonra soğumaya bırakılır.

Pazılar yıkanıp suları süzülür ve ince doğranır. Kapya biberin çekirdekleri çıkarılır ve minik küpler halinde doğranır. Yemeklik doğranmış kuru soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanlar kavrulunca doğranmış pazı sapları ve biber eklenir; pazı sapları yumuşamaya başlayınca pazı yaprakları da eklenerek pişirilir. Tuz, karabiber ve pulbiber ile tatlandırılıp ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır.

Patatesli harç için:

Patatesler haşlanır ve kabukları soyulur, sıcak iken çatalla ezilerek püre yapılır, tuz ve baharatlarla tatlandırılır.

Yufka geniş bir zemine yayılır; üzerine fırça ile her tarafına gelecek şekilde yağ sürülür. Bir kapta un ve nişasta karıştırılır ve bir süzgeç yardımıyla yufkanın her tarafına gelecek şekilde elenerek serpilir.

Yufkanın kenarları hafifçe ortaya doğru katlanarak kare şekline getirilir ve bıçakla kesilerek ortadan ikiye bölünür.(1 yufkadan 2 adet rulo yapılacak) Yufkanın geniş tarafına iç malzeme yerleştirilir ve rulo şeklinde sarılır. (Yufkanın diğer parçası da malzeme yerleştirilerek rulo yapılır.) Diğer yufka içinde aynı işlem uygulanıp hazırlanan rulolar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu, haşhaş, vb. serpilir, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

No comments:

Post a Comment