Tuesday, May 6, 2014

MADIMAK YEMEĞİ (İÇ ANADOLU YÖRESİ)



madimak yeme i ic anadolu yoresi 1

Malzemeler:

* 500 gr ayıklanmış yıkanmış incecik kıyılmış madımak otu

* 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan

* 1/2 çay bardağı yıkanmış  pirinç veya bulgur

* 1 yemek kaşığı domates salçası

* 1 yemek kaşığı tereyağ veya zeytinyağ

* 10 dilim ince kıyılmış pastırma

* 1 yemek kaşığı sade çemen

* 1 tane kıyılmış kırmızı biber

* Tuz, baharat


madimak yeme i ic anadolu yoresi 2


Üzeri İçin:

* Çırpılmış sarımsaklı yoğurt


madimak yeme i ic anadolu yoresi 3


Yapılışı:

* Geniş bir tencerede yağı kızdırın

* İçine soğanları atın ve kavurun

* 1 yemek kaşığı salçayı koyun ve kavurmaya devam edin

* 5 dk. kavrulan soğanlara ve salçaya pastırmaları ilave edin

* Pastırmaları soğanlarla birlikte bir iki kez çevirin

* Üzerin doğranmış madımak otlarını doldurun

* Madımakları biraz kaşıkla biraz karıştırın

* Üzerine çemeni ilave edin

* Kırmızı biberleri, tuzunu koyun karıştırmaya devam edin

* 2-3 dk sonra üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su koyun

* Kapağını kapatın kaynamaya başlayınca

* İçine bulguru veya pirinci atın

* Bulgur veya pirinç pişince ocağın altını kapatın

* 10 dk. dinlendirin

* Yanında sarımsaklı yoğurt ile servis yapın

* Afiyet Olsun.


madimak yeme i ic anadolu yoresi 4


NOT:

* İç Anadolu'nun en önemli ot yemeklerindendir.

* Tokat, Sivas ve Çorum bölgelerinde çok tüketilir.

* Madımak otu yere çok yakın yetiştiği için çok iyi ayıklanmalıdır.

* Madımak otunun temizlenmesi biraz zahmetlidir

* Uç kısımlar çok sert olduğundan , kopartmak gerekir.

* Madımak ince kıyılması gerekir.

* İsteyen kıymalı çemenli yapabilir.

* Çemensiz madımak olmaz

* Pastırma isteyen koyabilir.

* Pirinç veya bulgur tercihi size kalmış

* Tuz, baharat ve yağ miktarları size kalmıştır.


madimak yeme i ic anadolu yoresi 5


DALINDAN ŞÜPHE ETTİĞİN AĞACIN, GÖLGESİNDE SOLUKLANMAYACAKSIN...! 

madimak yeme i ic anadolu yoresi 6

No comments:

Post a Comment