Yaz aylarında ne zaman başım sıkışsa hemen yaptığım ve ev halkının özellikle de sevgili Hürriyet'in çok sevdiği patatesli patlıcan yemeğinin tarifini vermek istiyorum.
Kuşbaşı etli olmasına rağmen oldukça hafif olan bu yemeği güveç tenceresinde de yapabilirsiniz.Ben et olarak çocuklar kuzu eti sevmediği için hiç yağsız dana kuşbaşı kullanıyorum. Dana etinin pişme süresi sebzelere göre hayli uzun olduğu için eti "Susuz haşlama" adını verdiğim teknikle önceden pişirip donduruyorum. (Bknz. Et Kavurma) Buzlukta pişmiş etim olduğu için de yaklaşık on beş dakika gibi kısa bir zamanda yemeği hazırlayabiliyorum.
Eğer kuzu eti kullanacaksanız tencere ya da güvece en alttan başlayarak et, soğan ve sarımsak, patates, patlıcan,domates ve biber sırasıyla yerleştirdikten sonra kısık ateşte pişirebilirsiniz.
Aynı tarifi et kullanmadan zeytinyağlı olarak da pişirebilirsiniz.
PATATESLİ PATLICAN YEMEĞİ
200-250 gram kuşbaşı et
4 adet orta boy patlıcan
2 adet patates
1 kuru soğan
3-4 diş sarımsak
2 adet taze biber
3-4 adet domates
bi tutam tuz
1-Kuşbaşı eti suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Ya da susuz haşlamanız varsa buzluktan bir paket çıkarıp tencerenin ortasına koyun.
2-Soğanı ince doğrayıp etlerin etrafına yayın. Sarımsakları soyun dilim dilim doğrayıp ilave edin.
3-Patatesleri soyup doğrayın. Patlıcanları alacalı soyup istediğiniz şekilde doğrayın. Soğanların üzerine önce patatesleri sonra patlıcanları yerleştirin.
4-Domatesleri doğrayın ya da rendeleyin, biberleri dilim dilim doğrayın ve en üste eşit şekilde serin.
5- Tuzu ilave edin ve iki kaşık zeytinyağı gezdirip kısık ateşte patatesler yumuşayana kadar pişirin.
Ziyaret etmenizi onerdigimiz diger yazilar : patlıcanlı patatesli kuş başı
No comments:
Post a Comment