Tuesday, February 14, 2012

Çiğ Köfte

ÇİĞ KÖFTE
YAPILIŞI
1. Islatılmış, suyu süzülmüş bulgur, kıyma ile iyice yoğrulur, âdeta koyu bir macun haline getirilir.
2. Tuz, karabiber, kimyon, rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, kırmızı biber salçası, domates salçası katılarak yoğurmaya devam edilir. Ara sıra elle çok az su vermek suretiyle bulgurlar yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Tadına tuzuna bakılır, az ise, az olan malzemeden ilâve edilir (Tuzu, biberi gibi).
3. Köftelerin yoğurma işi bitince küçük lokmalar alınarak elle sıkılır. Bir servis tabağına yeşil marul yaprakları döşenir, onun üzerine köfteler aralıklı olarak sıralaranır. Köfteler ne kadar çabuk yenirse o kadar iyi olur.
NOT: Kullanılacak kıyma yağsız ve sinirsiz etten iki bıçakla kıyılarak yapılırsa köfte daha leziz olur.
-Bir de et tahta tokmakla dövülerek, et tahtası üzerinde iyice hamur gibi eriyinceye kadar bir işlem yapılır ki bu da güzel olur.
- Kıymayı hazır alacaksak et iki üç defa ince makineden geçirilir, köfteler öyle yapılır.
ÇİĞ KÖFTE (Diyarbakır usulü) YAPILIŞI
1. Karabiber, salça, kimyon, pul biber, yarım kilo ince köftelik bulgur yıkanmadan konur. Elle, bulgur yumuşayıncaya kadar, ara sıra bir bardak sudan dökmek suretiyle yoğrulur.
2. Yumuşayan bu karışım içerisine yağsız kıyma, yeterince tuz katılarak bir saat daha devamlı yoğrulur.
AKLINIZDA BULUNSUN
Çocukları düzene nasıl alıştırmalı?
Çocukları tertibe alıştırmak için her şeyden önce onlara iyi örnek olmalıdır. Annesi ve babası düzenli olan çocuk ister istemez küçük yaştan düzene alışır. Aynı zamanda çocuğa eşyanın değerini, yapılacak veya yapılmayacak şeyleri öğretmek gerekir. Çocuk, koltuk ve kanepelerin üzerinde dolaşılmayacağım, eşyaları kirletmenin, parçalamanın doğru olmadığını, her tarafın dağıtılmaması gerektiğini bilmelidir. Çocuk çok küçük yaşta bile eşyalarını kendi toplamaya alışmalıdır. Ancak bu şeklide düzenli ve tertipli olur.
3. Son olarak ince kıyılmış soğan ve maydanoz katılır, karıştırılır.
4. Bu işler bittikten sonra köfteler halinde elle sıkılarak bir tabağa döşenmiş yeşil marul yaprakları üzerine sıralanır. Hemen yenirse daha lezzetli olur. Onun için bu köfte yeneceği zamana yakın yapılmalıdır.
NOT: Bir evvelki çiğ köftede anlatıldığı gibi kıyma ki bıçak arasında kıyılırsa etin suyu kaçmayacağından daha lezzetli olur. Fakat bu beceri isteyen bir iştir, onun için kıymayı birkaç defa ince ilistirli et makinesinden geçirmek icabeder.

No comments:

Post a Comment